Prime Suspect

principalsospechoso1Avui us parlarem d’una sèrie de televisió que, estem segures, tothom ha vist en algun moment o un altre. I és que hi ha sèries que apareixen i desapareixen de la petita pantalla, a les que les cadenes de televisió recorren de tant en tant per omplir franja, però que ens deixen empremta per la seva qualitat. Una d’elles és “Prime Suspect”.

“Prime Suspect” és una sèrie anglesa dramàtica i policíaca que es va emetre intermitentment entre els anys 1990 i 2006, i feta pel canal Granada Televisió – prestigiós canal anglès que ha emès series de la qualitat de Retorn a Brideshead o Les aventures de Sherlock Holmes, entre d’altres- i està protagonitzada per Helen Mirren i dirigida per Christopher Menaul. Creada per la guionista Lynda La Plante, que en 1993 va rebre el premi Edgar americà pel seu treball en aquesta sèrie, l’any 1994, l’adaptació realitzada per Allan Cubitt per la segona temporada va guanyar el segon premi Edgar en la mateixa categoria. “Prime Suspect” ha estat considerada una de les millors sèries angleses de tots els temps i és guanyadora de Globus d’Or, Emmy i Bafta britànics.

“Prime Suspect” és, sense dubte, Helen Mirren, que interpreta la detectiu, després superintendent, Jane Tennison al llarg dels anys. Veurem la seva evolució dins Scotland Yard i la seva evolució personal. Jane Tennison ascendirà professionalment en un món dominat per homes, i això li passarà una factura personal. Aquesta sèrie ens mostra, com cap altre sèrie protagonitzada per dones, l’alt preu personal que representa guanyar-se el respecte en segons quines professions de tall molt masculí. Tennison és severa, individualista, professional i molt orgullosa. En les seva darrera temporada va assessorar els guionistes Jackie Malton, una de les úniques quatre Detectius Cap Inspector de Scotland Yard en aquell moment.

La primera temporada de la sèrie ens mostrava clarament els obstacles sexistes als quals Jane Tennison s’ha d’enfrontar quan es fa càrrec de la investigació d’un assassinat. En les temporades posteriors es parlarà també de racisme, d’abús de menors, de prostitució… Tennison no aconsegueix mantenir l’equil•libri entre la seva vida professional i personal, i la seva dificultat per mantenir relacions estables serà un tema força recurrent a la sèrie. A la darrera temporada la veurem caiguda en l’alcoholisme, enfrontant-se als seus fantasmes personals, però tan professional com a la primera temporada.

Cada temporada de “Prime Suspect” representa una investigació d’un cas que s’estén 3 o 4 capítols, en un format que en el seu moment va ser nou i que va desafiar les convencions de la ficció televisiva.

Les cinc primeres temporades es van produir a un ritme constant de més o menys cada any i mig, fins que Helen Mirren va deixar el paper per evitar encasillar-se. Tornaria a ell set anys més tard.

principalsospechoso
Després de set temporades, podríem arribar a la conclusió que en aquesta sèrie són menys importants els casos i els processos policials i cada cop més l’arc del personatge de Jane Tennison. Veurem el seu empeny en la destrucció dels sostres de vidre amb els que es va trobant i la seva abnegació per la feina que condueixen a la protagonista a una vida privada desastrosa.

Alguns crítics televisius emparenten “Prime Suspect” amb “The wire” per la minuciositat de les investigacions, la fidelitat als procediments policials, les ramificacions polítiques i socials dels casos, la serietat i la sequedat narrativa i estem força d’acord. No estem tant d’acord amb els que l’emparenten també amb la més recent “The closer”, protagonitzada per Kyra Sedgwick. Ni els casos made in USA, ni la situació professional i/o personal de la protagonista s’assemblen gens, així com la seva forma d’actuar. Brenda Johnson utilitza un perfil més femení quan creu que la situació ho requereix, en alguns moments fins i tot fingint ser menys intel•ligent del que és. Jane Tennison mai renuncia al seu caràcter ni a la seva forma de ser. El que es veu és el que hi ha.

Si enganxeu aquesta sèrie en alguna reposició, no deixeu de veure-la. Si la trobeu en algun mercat de dvd’s, compreu-la (és difícil de trobar), i si no, podeu veure-la online. Una gran actriu en una gran sèrie.

Ho vols compartir?

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Sèries de TV. Entrevista amb Toni de la Torre | El lloc del crim. Novel·la negra

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »