El lloc del crim guanyador als Premis Bloc Catalunya 2013

premis_blogs_catalatunya_2013

Ahir a la nit, El lloc del crim va estar guardonat amb el Premi Bloc Catalunya 2013 en la categoria de Bloc personals de Literatura. Increïble. Un gran moment. La satisfacció de veure que una història que va començar com un entreteniment  i que, amb el temps,  s’ha convertit en alguna cosa més, ha estat reconeguda per la comunitat blocaire.

I com hem arribat aquí? Aquí vam arribar el dia que vam obrir per primer cop un llibre de misteri. Segurament un de Sherlock Holmes, Arsene Lupin, Nancy Drew, Els tres investigadors, o fins i tot Els cinc. Llibres que van passar d’una germana a l’altre amb idèntica passió i interès.

Nancy Drew va donar pas a Agatha Christie i a Sam Spade i descobrirem de quin material estan fets els somnis. I el salt al cinema amb Philip Marlowe, la dona del quadre i el carter que trucava dos cops. Tots ells compartint espai amb Colombo i posteriorment  amb Magnum i l’escriptora de crims. Un calaix de sastre on tot hi cabia i on érem esponges que tot ho absorbíem.

Però aquí també hi havia bona producció i no es podia ignorar. Quin gran dia quan va arribar a les nostres mans el primer llibre de Vázquez Montalban. Un grandíssim salt qualitatiu, una porta que es va obrir per la qual després passaren Andreu Martín i  González Ledesma.  Posteriorment aquesta porta la creuarien Lorenzo Silva i Alicia Gimenez Bartlett, entre d’altres. De fora ens arribava Sue Grafton, Patricia Highsmith o PD James, i tan sols era el començament….

premiI així fins que els nord d’Europa va deixar de ser aquell paradís que creiem i va començar a destapar-se tot allò que tapaven. Henning Mankell va tenir la culpa. Mentre als Estats Units Michael Conelly o Dennis Lehane creaven als nous detectius de moda i aquí,a casa nostra, descobríem valors cada cop més potents, alguns sorgits dels Premis Crims de Tinta com Marc Pastor, Teresa Solana, o Carles Quílez. I molts altres que no tenim prou espai per mencionar, però amb una qualitat i un valor excepcionals. El futur de la novel·la negra catalana està assegurat.

Ara, busquem moments per anar al BCNegra, que esperem amb ànsia cada any, seguim amb interès l’Esparraguera Negra, anhelem anar algun any a la Semana Negra de Gijón i intentem estar al dia de tot allò que es cou al voltant del gènere. Compartim sortides i comentaris amb amigues com la Laura, la Raquel o la Feli, hem trobat persones extraordinàries com la Nieves o el Sebastià i gent que està enganxada al negre, que els hi encanta el negre i que forma una fantàstica comunitat. I és per aquesta comunitat per la que continuem.

Així hem arribat fins aquí. La realitat, per molt que s’esforci, mai arribarà a superar la ficció i els bons detectius, a l’igual que els vells roquers, no moriran mai. Gràcies a tots i totes.

Ho vols compartir?

10 Comments on El lloc del crim guanyador als Premis Bloc Catalunya 2013

  1. Moltes felicitats pel premi! M’ha encantat aquest post més personal de la vostra afició al gènere 🙂

  2. Enhorabuenaaa

  3. Fa poc que us he descobert .

    Moltes felicitats!!!

  4. Enhorabona pel premi

  5. Pitufilla // 01/10/2013 en 06:11 // Respon

    Enhorabuena chicas!!! Os lo mereceis!!!

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »