Zodiac

zodiacAvui volem dedicar el nostre post no només a una pel·lícula força recomanable com és Zodiac, sinó també a la història que hi ha darrera, la d’un dels assassins en sèrie més famosos de la història, l’Assassí del Zodíac.

Així doncs, Zodiac és un film dirigit l’any 2007 per David Fincher (director d’altres títols com Seven, a la que vam dedicar-hi un post recentment, El club de la lucha, o La habitación del pánico), i està basat en els llibres escrits i publicats per Robert Graysmith, un dibuixant del San Francisco Chronicle que durant anys va dedicar els seu temps (rallant l’obsessió) a desxifrar els missatges enviats per aquest assassí en sèrie a la premsa.

I és que aquest és un dels trets més cridaners de la història d’aquest assassí. Desde l’any 1969 va enviar notes a diversos diaris on reconeixia l’autoria d’alguns dels crims, i on, mitjançant una sèrie de criptogrames, deia que desvetllava la seva identitat. El fet és que aquells que es van aconseguir descodificar no van aportar pistes importants sobre la seva veritable identitat, tot i que encara romanen alguns d’ells sense desxifrar. Tot plegat va convertir el seu cas en un dels més mediàtics que s’han conegut, ja que les notes es van continuar rebent durant la década dels 70.

Oficialment se li atribueixen set víctimes (dues de les quals van sobreviure) tot i que ell en les seves notes va situar la xifra en 37. Com passa en molts d’aquests casos, hi ha tota una sèrie de víctimes que, tot i haver indicis que es podria tractar del mateix autor, no se li han pogut atribuir de manera definitiva. Així doncs, tot i que els primers crims segons la policia es van cometre l’any 1968, ell en alguns dels seus missatges es va atribuir l’autoria d’un assassinat comès l’any 1966. La veritat és que quan un llegeix una mica sobre aquest cas, hi ha força confusió, tant en el nombre de víctimes reals, com en les notes que va enviar, ja que el cas va assolir tant ressó que el nombre de misssatges falsos era elevat. I encara avui hi ha notes que no se sap si ell en fou realment l’autor.

Hi va haver diversos sospitosos, tot i que durant molt de temps, l’únic, i que apareix de manera destacada al film (ja que Robert Graysmith el considerava el principal sospitós), fou Arthur Leigh Allen.  La policia va donar amb ell arrel de la denúncia realitzada per un amic seu, i tot i la quantitat de proves circumstancials que l’apuntaven, el fet es que mai es va poder provar la seva culpabilitat.  De fet, ara fa uns anys es van realitzar proves d’ADN on es van comparar mostres d’Allen i mostres extretes de les notes que es van enviar a la premsa, i no van trobar coincidència.

Tot plegat, un gran misteri que a dia d’avui continua sense resoldre. I que de manera força atractiva presenta Fincher en el seu film. Tot i que no va obtenir una gran recaudació, no va tenir pas males crítiques, i per nosaltres es tracta d’un film interessant, recomanable, amb bones interpretacions, i que ens introdueix en la història d’un dels criminals més cèlebres i recordats dels Estats Units.

Si voleu consultar la fitxa amb la informació bàsica d’aquesta pel·lícula, cliqueu aquí.

I us deixem amb el tràiler de l’any 2007:

 

 

 

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »