The fall – La caza

the-fall

Tot just hem acabat de veure la segona temporada d’aquesta producció anglesa. I només ha servit per reafirmar-nos en el que pensàvem quan vam veure la primera. The Fall és, al nostre parer, una de les millors sèries negres que ens venen de UK. Per no dir la millor.

Tot i que hi ha molts elements que la fan interessant (una bona trama, una ambientació ben trobada, amb un punt nòrdic, una bona dosificació de la intriga capítol per capítol), quasi podríem dir que el gran valor de la sèrie és la seva protagonista, Gillian Anderson. Per aquells que no us soni el nom, segur que la conèixeu per interpretar l’arxiconeguda Scully a Expediente X.  No obstant això, que aquesta referència no us porti a error. Aquí trobarem un personatge ben diferent. Una dona dona intel-ligent, introvertida, i amb un punt sofisticat, que lidera la persecució i captura d’un assassí en sèrie que atemoritza els carrers de Belfast, ciutat on és ambientada aquesta història.

the-fall-3

Així doncs, la història que ens expliquen és la investigació d’Stella Gibson, detectiu d’Scotland Yard, per trobar l’autor d’una sèrie d’assassinats a Irlanda del Nord. Les víctimes són dones joves, morenes, estrangulades i víctimes d’abusos sexuals, tot envoltat d’una extranya aparença fetitxista. I des del primer capítol coneixem l’assassí: Paul Spector, un depredador sexual, pare de familia i assessor de dones víctimes de maltractaments, que gaudeix de gran intel-ligència mantenint una doble vida. Entre mig, una adolescent, aspirant a cantant, que manté una estranya relació d’amor, podríem dir que amb tendències massoquistes, amb Spector. Si bé ens podria semblar que el fet de conèixer d’entrada l’assassí li pot treure certa emoció, el fet de poder veure la seva doble vida, com actua i com enganya és molt interessant. I probablement és un dels grans al-licients de la producció. Val a dir que la interpretació de Jamie Dornan fent d’Spector és molt bona.

A The Fall trobarem un punt molt diferent a d’altres sèries angleses (Broadchurch, Whitechapel, Sherlock). Si haguèssim de trobar alguna semblança, potser seria amb Wallander (el de Kenneth Brannagh), en el sentit que la sèrie desprén un aire molt nòrdic (aquest punt gris – blanquinós en l’aThe-fallmbient, la introspecció dels personatges, el ritme més reflexiu…). Però a l’hora compta amb un alt grau de tensió i intriga, fins al punt que nosaltres, per a que enganyar-nos, vam veure els tres últims capítols de la segona temporada d’una tirada. Era irressistible esperar més!

D’altres atractius de la sèrie: la localització a Irlanda del Nord, i les seves misèries, fet no molt habitual, i el fet que en aquesta sèrie les dones porten el pes. És a dir, no només són víctimes, com és habitual, sino que quasi podríem dir que Stella és centre absolut de la investigacio i resolució del cas. És la ment pensant i qui obre camí. Ella té la iniciativa. I això ens agrada molt.

Cal dir que el cas no acaba amb la temporada, sino que la caça liderada per Gibson s’allarga dues temporades. Així que no comenceu per la segona sense veure la primera, perquè no la podreu seguir.

Poc més podem afegir sobre aquesta sèrie, més enllà de que creiem que s’ha de veure. Un càsting bo, una trama bona, un ritme encertat. Més que recomanable.

Aquí teniu el trailer de la primera temporada (en anglès).

I el trailer de la segona. Val a dir que la segona temporada, en anglès sense subtítols està a youtube. No sabem quant durarà, però de moment hi és.

Ho vols compartir?

2 Comments on The fall – La caza

  1. Merci per la recomanació!

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »