Tannöd, el lloc del crim

Tannöd, el lloc del crim. Andrea Maria Schenkel. Ed. Proa (l’edició castellana es troba a Ed. Destino)

Tannöd, el lloc del crim és una novel·la inquietant. Andrea Maria Schenkel parteix de la investigació d’un cas històric documentat per fer-ne una destil·lació literària magistral. L’autora recrea de manera enigmàtica la vida rural d’un poble de Baviera, un llogarret inhòspit en què sembla que el món hagi reculat darrere la boira, fins al punt de fer-nos sentir el fred i la por dels seus habitants. Schenkel reconstrueix l’escena del crim per boca d’uns personatges atemorits i desconfiats que s’amaguen rere una certa reserva o es defensen amb la més descarnada sinceritat. Tots ells han estat testimonis indirectes de l’assasinat a sang freda d’una família a cops de pic, al mas de Tannöd, i al llarg de tota la investigació tenim la certesa que l’homicida és un d’ells. Sigui qui sigui, anem de casa en casa sabent que un pertorbat que encara es troba entre nosaltres podria tornar a actuar en qualsevol moment . I mentre seguim el rastre de l’homicida anem coneixent amb inquietud totes les ànimes del poble, sense poder determinar la identitat del criminal fins que el puzle, complet, ens dibuixa el cor de l’assassí.”

Poca cosa es pot afegir al resum que Proa ofereix al seu web. El més interessant de la novel·la és el seu format: cada capítol narra, des de la perspectiva d’un personatge diferent, allò que passa abans i durant el terrible crim. Així doncs, a mesura que es van avançant capítols, el lector va construïnt mentalment la relació de fets, fins arribar a descobrir l’assessí.

Aquesta història es basa en un crim real. L’autora narra, de manera sobria però no mancada d’intensitat, els successos que es van produïr uns anys després de la segona guerra mundial a un poblet alemany, on una familia, els Danner, és brutalment assassinada.

Aquesta novel·la ha gaudit d’un gran èxit, i va suposar el reconeixement de l’autora al nostre país, fins el moment (es va publicar l’any 2008) desconeguda. Es tracta doncs d’una lectura molt recomanable.

Si voleu consultar una entrevista que La Vanguardia va realitzar a l’autora (febrer de 2008), cliqueu aquí.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »