Societat negra

societat-negraSocietat Negra. Andreu Martín. Editorial La Magrana

Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cadàver no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L’han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra apunten a un cas relacionat amb les bandes llatines, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l’engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d’un robatori recent a una central de diner negre. Ben aviat comença a haver-hi veus que assenyalen les tríades xineses.

Editorial La Magrana. Novel·la guanyadora del V Premi Crims de Tinta.

Un llibre, dos personatges. L’Inspector Diego Cañas de la Policia Nacional, un policia amb una situació familiar complicada, i Liang Huan, o altrament Juan Fernández Liang, meitat xinés i meitat espanyol, amb un pare (que curiosament odia als xinesos) desaparegut i una mare que viu a la melancolia. Dos personatges i dos perspectives diferents. Liang és el confident de Cañas, però aviat esdevé el protagonista de l’acció. Per sort, ja que és un personatge sense dubte molt més interessant que el de l’inspector.

La novel·la comença forta, molt forta. Ja s’explica a la sinopsi. El cap d’una dona sobre un cotxe. El primer i no darrer cadàver. Robatoris, tortura, crim, crueltat, no manca res. El ritme, amb continus salts en el temps, és vertiginós i no dona un moment de respir. L’hem llegit d’una tirada, així es llegeix aquest llibre. I de rerefons la comunitat xinesa de Barcelona, o millor dit, les Triades o màfia xinesa i el senyor Soong i la seva botiga de roba. Si hi són arreu d’Europa per què no han d’estar aquí? El misteri que envolta aquesta comunitat fa que tot sigui creïble. Al final, tot encaixarà com un puzle, sense deixar res a l’atzar.

Entre els protagonistes no hi ha bons ni dolents. Fins i tot, el que potser ens cau pitjor té una mare a la que s’estima amb delit i que el fa patir. Aquell punt que el converteix en humà. Són supervivents que busquen un cop de sort per fugir. I això fa que ens acabi preocupant el seu destí.

Es veu el treball realitzat per l’autor per documentar-se sobre la màfia xinesa. Els escenaris són possibles. Els carrers es reconeixen. Inconfusible el segell d’Andreu Martín.

Un llibre molt recomanable que llegireu d’una tirada, com vaig fer jo. Pels amants de la novel·la negra actual. Si teniu l’ocasió, no el deixeu escapar.

Us deixem amb el booktrailer comentat pel propi autor:

 

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »