Peores maneras de morir

peores-maneras-de-morir-9788408034919

Peores maneras de morir
Francisco González Ledesma
Editorial Planeta

Francisco González Ledesma està considerat un dels més grans escriptors de novel·la negra del nostre país. Un dels grans i dels més veterans. Creador de l’inspector Méndez, inspector de policia a Barcelona i gran coneixedor de la ciutat, sense cap fe en cap justícia més que en la seva i que primer dispara i després pregunta.

Méndez es mou pels barris de Barcelona com peix a l’aigua. El Raval i la seva gent, la de tota la vida (macarres, prostitutes, poetes de barra de bar) és la seva família. Méndez treu la informació de bars minúsculs, d’una sola taula, on es serveixen copes de temps i d’oblit. Méndez creu en la gent més que en la pròpia llei.

Méndez va néixer a Expediente Barcelona, l’any 1983 i era aquest l’inici d’una llarga sèrie que finalitza amb Peores maneras de morir. Les seves novel·les han rebut diversos premis al llarg de la seva carrera. El primer d’ells va arribar amb Crónica sentimental en rojo (1984), guanyadora del Premi Planeta de Novel·la. Després arribarien el Premi Mystère els anys 1985 i 2005, el premi Hammet l’any 2002 i el premi internacional de Novel·la Negra RBA l’any 2007 amb Una novela de barrio. A França González Ledesma està considerat un dels grans escriptors de novel·la negra. A l’època del franquisme va escriure prop de 300 novel·les de quiosc sota el pseudònim de Silver Kane.

Peores maneras de morir és la darrera aparició del policia Méndez i es nota. Cada pàgina del llibre és un comiat, ple de melancolia, sentiment i tristesa. Els temps avancen, però Méndez no. Troba a faltar l’antic barri del Raval, el que s’amaga darrera del nou i la seva gent. És en aquest barri on assassinen dues noies de forma brutal. Méndez, que és un gran policia, tira del fil i arriba a una organització dedicada al tràfic de dones dels països de l’est.

Un llibre melancòlic, violent i emotiu. Un gran final per a una gran sèrie. Altament recomanable.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »