Participació a El Vi Fa Sang

El passat mes de març vam tenir l’oportunitat de participar en el Festival de Novel·la Criminal en Català El Vi Fa Sang Imprimirque es celebra cada any a l’Espluga de Francolí. Vam agrair moltíssim poder participar en aquesta cita ja que ens va permetre ser part activa d’un esdeveniment que cada cop té més renom dins del ventall de trobades i festivals de novel·la negra, amb una organització impecable, cal felicitar a Salvador Balcells, comissari i promotor del festival, i ens va donar l’oportunitat de fer allò que més ens agrada, parlar de llibres, i ni més ni menys que amb un planter aclaparador de bons i bones autors i autores!

Foto enviada per Mònica

Anem a pams. Les autores d’aquest bloc vam moderar dues presentacions de llibres. En aquest article parlarem de la primera, moderada per la Mònica Llorente i que va comptar amb el Sebastià Bennasar, Margarida Aritzeta, Raquel Gámez Serrano, Jordi de Manuel i el propi Salvador Balcells.

Avui parlarem de cadascun d’aquests llibres, que vam llegir abans del Festival, i que són altament recomanables. Molt diferents entre ells, mostra de la varietat de la que gaudim en el nostre panorama literari negre, amb paisatges i personatges, estils i llenguatge diferent.

lafillaesborradaComencem per Margarida Aritzeta i La filla esborrada. Publicada per Capital Books i que ja compta amb una segona edició.

La filla esborrada és una història d’amor entre una noia de bona família, la Laura, i un noi maqui, en Gabriel. El llibre transcorre en dos temps, els anys 45-46 i l’inici de la dècada dels 90, la Barcelona olímpica. Margarida Aritzeta ja ha parlat dels maquis anteriorment en El pou dels maquis. Ens situa la història entre muntanyes, secrets i amagatalls. Amb una gran riquesa de llenguatge, un gran domini, pinta un quadre delicat, unint dues històries per un fil musical. Sentiments i emocions a flor de pell en un moment històric difícil.

Sebastià Bennasar ens presentà L’imperi dels lleons. És un vell conegut d’aquest bloc, periodista, escriptor, traductor crític literari.l'imperidelslleons

L’imperi dels lleons. Som a l’any 1972. Jean Neige i la seva banda preparen el cop que els ha de consolidar com una de les bandes criminals més perilloses de França. D’aquí a fer-se amb el control de la màfia a Lyon hi ha un camí de sang que ells han començat a recórrer i que els durà, entre d’altres, a urbanitzar la Costa Brava, controlar la prostitució de mitja Europa i el tràfic d’haixix. La banda, sempre amb un peu als negocis il·legals i un altre en els de dubtosa reputació com la construcció, el 2006 es troba en un atzucac. El fill de Jean Neige ha de mantenir el clam al cim del poder. Podrà?

Aquesta novel·la, publicada en català per Crims.Cat, ens deixa sense respiració des de l’inici. Alternant passat i present, coneixem a Jean Neige, atracador de bancs, líder d’un grup d’homes desencantats que el segueixen en el seu violent camí i el seu fill Pascal. Les 10 primeres pàgines ja indiquen com anirà això! És la màfia, no existeixen les subtileses ni les mitges tintes. Si us agraden les emocions potents, aquest és el vostre llibre.

mansnegresJordi de Manuel, autor de Mans negres. Mans Negres, publicat per Pagès Editors, és un recull de comptes, set, protagonitzades per l’inspector Marc Segiot. Cada conte ens mostra un aspecte fosc de la natura humana, cobdícia, venjança, ira, luxúria, gelosia, fanatisme, defensa pròpia o malícia genuïna, sovint amb un punt d’humor negre. Alguns contes intriguen, altres potser deixen un somriure i altres colpegen directament.  Petits tastets d’un Marc Segiot que en algunes es mostra més, en altres menys (més com a espectador que com a actor principal), però que inevitablement ens fan voler conèixer més sobre aquest fascinant personatge.

Raquel Gámez Serrano i A la seva pell, publicat per Llibres del Delicte.

alasevapellLa seva novel·la està ambientada al món de les presons i ens planteja un interessant debat sobre la funció de les mateixes.  L’autora crea una trama de gènere molt centrada en la situació d’un personatge dintre d’un centre penitenciari i en els problemes que patirà una educadora social que busca saber si l’home es mereix la condemna que està patint.  Assistim al monòleg de Leo, les seves reflexions el seu relat intens i l’alterna amb el relat de la Gala, escrit en tercera persona, la mirada externa i que és incapaç d’observar impassible.

La novel·la neix de la pròpia experiència de l’autora com a educadora social i de l’impacte que li causà el cas del 4F, que tots coneixem gràcies al documental Ciutat morta i el cas de Patrícia Heras. De fet, un dels seus protagonistes directes, Rodrigo Lanza, ha escrit el pròleg que encapçala la novel·la.

Raquel Gàmez és l’autora del blog EN CLAU DE NEGRE És una nova escriptora que cal seguir ben de prop!

I per acabar parlarem de Salvador Balcells i Procés enverinat. Publicat per Editorial Meteora i protagonitzada pel sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa.

De què ens parla Procés enverinat? D’un simpatitzant d’un moviment independentista que és tirotejat per uns motoristes procesenverinatquan recull signatures en suport d’una DUI i un dirigent d’Unión Democrática Popular, partit unionista de dretes, i únic partidari de fer un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya mor a causa de la ingestió, segons sembla, d’un bolet letal. Trames paral·leles que s’acaben creuant.

És curiós que amb l’ambient polític actual, realment s’han escrit poques novel·les negres, ja que el tema dona de si. Tan sols cal llegir els diaris que són una font inacabable i constant d’arguments en els darrers anys. Salvador Balcells ha agafat pams d’aquesta realitat diària i l’ha convertit en un relat que, més enllà de la vinculació amb la política actual, és una bona construcció de personatges, unes trames ben desenvolupades i un personatge fascinant que és l’Emili Espinosa. Policia costumista, amb una família que podria tenir el seu propi spin-off, recordant els personatges dels llibres de Camilleri o Mankell.

Cal destacar l’aparició Mina Fuster, inspectora tarragonina creada per Margarida Aritzeta en un breu cameo que ens ha encantat!

Cinc opcions molt recomanables pel proper Sant Jordi!!

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »