Operació Judes

Jordi Solé. Columna Edicions.

Operacio judes“Barcelona, estiu del 38. Les tropes franquistes han trencat Espanya en dos i la República trontolla. Però tot això ja preocupa ben poc el veterà periodista Pol Vidal. Fa menys de quatre mesos que les bombes de l’aviació italiana van matar l’Eva, la seva esposa des de feia gairebé mig segle i l’amor de la seva vida. Des d’aleshores, el Pol només pensa a trobar la mort al cul d’una ampolla.

Una inesperada visita del Martí Rouret, home de confiança de Lluís Companys, l’obligarà a reaccionar. El president el necessita. Un alt funcionari de la Generalitat ha estat assassinat i el polític sospita que darrere s’hi amaga un intent de tacar de forma irremeiable la seva administració. De mala gana, el Pol accepta investigar una mica. Ni s’imagina que l’encàrrec de Companys el portarà a descobrir el secret més transcendent de tota la guerra i a haver d’arriscar tot allò que encara estima.”.

Amb aquesta novel·la en Jordi Solé torna una mica al que vam trobar a Ciutat d’espies: un treball interessant on conèixer detalls de la Barcelona de la guerra civil mitjançant una trama político-criminal amb femme fatal inclosa. El protagonista torna a ser en Pol Vidal, ja jubilat, en hores baixes i no tant en forma. Un dels elements més atractius d’aquesta novel-la és que un dels protagonistes és ni més ni menys que en Robert Capa. Si bé aquest tipus d’exercicis de vegades poden ser perillosos, hem de dir que l’autor se’n surt aquí prou bé. I el que més ens agrada es que recuperi per alguns moments la figura de Gerda Taro, una fotògrafa brillant poc reconeguda i molt admirada per nosaltres. En aquest sentit, la novel·la ens ha guanyat.

La trama està ben estructurada, té interés, però a l’igual que ens va passar amb Ciutat d’espies, en algun moment se’ns fa lenta. Res greu, es tracta en tot cas d’una lectura recomanable, però ens agrada molt més el Jordi Solé de La nit de Damballah, més dinàmica i, probablement una mica més negre. L’estil, com sempre, impecable. Un treball per lectors i lectores que els agradi un rerafons històric en tota novel·la. En aquest cas, amb en Lluís Companys de per mig i a punt de ser testimonis de l’ofensiva de l’Ebre.

En definitiva, una intriga amb fort pes de la part històrica, retrat d’una Barcelona bombardejada, pobre i gris.

 Si voleu consultar la referència d’aquesta novel·la al web de l’editorial, cliqueu aquí. També hi trobareu un fragment per fer-ne un petit tast.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »