Matèria grisa

Teresa Solana. Amsterdam

“Un mafiós illetrat que vol desviar els ingressos a Panamà; un assassinat a boca de canó el dia d’un concert de Beyoncé; una jubilada que compensa la precarietat llogant part del seu pis a turistes; una intèrpret neorural amb clients de sang freda i gallet calent; una habitual de les nits del Liceu amb un trist historial familiar de morts accidentals… Escenes quotidianes que descriuen realitats versemblants: una proximitat que fa por. Personatges que circulen d’un relat a un altre, vasos comunicants que embolcallen un conjunt de narracions que incideixen en l’actualitat com un ganivet en un cos desprevingut, com una bala que ningú no sap d’on ha sortit.”

Ens agrada llegir contes, i molt. És com ficar la mà en un pot de caramels i anar traient. De diferents sabors uns ens agraden més que altres, l’àcida llimona i la dolça maduixa, per tots els gustos. Així són els contes de la Teresa Solana, uns són més àcids i altres més picants com la menta. Tots relacionats en algun punt, de forma directa o indirecta (sempre que veiem aquesta estructura pensem ineludiblement en Short Cuts de Robert Altman), i tots amb un punt d’humor, més o menys negre, que fa que en algun moment, encara que la situació sigui d’allò més criminal, se t’escapi un somriure.

Situacions o entorns més o menys quotidians i que podem reconèixer però que amaguen el cuc dins la poma, aleshores surt la part més fosca dels protagonistes. Un pis turístic a Barcelona, un entorn rural, una nit al Liceu, un concert de la Beyoncé, el molí de la Teresa Solana tot ho mol i des de la ironia en mostra el que es pot amagar darrere, el cuc.

Lectura àgil i ràpida (ens el vam llegir en un viatge d’avió!). Hi ha qui recomana llegir les històries començant per la primera i acabant per la darrera, hem de reconèixer que ens agrada més llegir els contes de forma aleatòria, ficar la mà dins del pot de caramels a veure què surt, sigui com sigui un llibre recomanable per aquest estiu.

Matèria grisa va guanyar el  XIX Premi Roc Boronat. Cliqueu aquí per provar un petit tast.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »