L’últim defensa

Jordi Agut

l-ultim-defensa“Abril del 2016. L’Europa futbolística es prepara per posar el punt final a les lligues estatals i als diferents campionats de clubs abans d’afrontar l’Eurocopa de França del juny següent. A Zagreb, un rodamón apareix assassinat al costat de l’estadi Maksimir després de la disputa d’un partit entre el Dinamo i el Rijeka. Sembla una acció aïllada, però la reivindicació dels seus autors deixa clar que tres dies de mort són a punt de començar.

George Mitchell, un agent britànic traslladat a la seu central de la Interpol a Lió després d’un fracàs recent en la lluita contra les apostes en el futbol, es trobarà immers en una investigació que passarà per onze ciutats europees. Són aquelles en les quals un grup terrorista desconegut amenaça d’atemptar. El cap de setmana es convertirà en una persecució entre les policies de mig continent, les quals voldran evitar que hi hagi més víctimes, i els delinqüents, que sempre van un pas endavant.

L’últim defensa fa un recorregut per moments culminants de la història de l’Eurocopa, com a pretext per resoldre un cas que no només afecta el futbol internacional, sinó que amenaça de desenterrar els fantasmes del protagonista.”.

Probablement, l’última frase que trobem en aquest resum que ens ofereix l’editorial seria la que definiria millor aquesta novel·la. Si bé normalment les novel·les negres poden girar entorn a un món o temàtica específica, com a rerefons d’una trama criminal, aquí el món del futbol realment és el protagonista. Quasi podríem dir que aquesta novel·la aniria especialment dirigida als veritables amants d’aquest esport.

Així doncs, tant com a context com a elements clau de la trama apareixen dades molt detallades de la història de l’eurocopa: estadis, partits inaugurals, finals, golejadors, moments clau…  hi podem trobar molta informació al respecte.

El ritme de la novel·la és varible. A nosaltres la primera meitat potser ens ha resultat una mica lenta. Triga un pèl massa, pel nostre gust, en començar la investigació. La part final, amb més acció, agafa un ritme més interessant. L’estil és correcte, i els personatges també.

Podríem dir que no és una novel·la negra a l’ús, perque realment el futbol és el veritable protagonista. Toca un tema com és el del negoci de les apostes, cosa que la fa en aquest sentit original. També el fet que la investigació la porta un equip de la Interpol, doncs es tracta d’una trama internacional. I el final té sorpresa.

Així doncs, podríem dir que estem davant d’una novel·la negra correcta, especialment dirigida per aquelles persones que es considerin autèntics fans del futbol.

Si voleu visitar la pàgina de l’editorial sobre aquesta novel·la, cliqueu aquí.

Aquesta és la primera novel·la de l’autor, el periodista esportiu Jordi Agut. Si voleu seguir-lo a Twitter, cliqueu aquí.

 

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »