La puta d’oros

Elena Torres Girbau. Editorial Gregal

La puta d'oros“La puta d’oros és una novel·la que parla de persones i de sentiments; uns sentiments capaços de transformar les víctimes en botxins. Una novel·la plena de matisos, on res és del tot blanc ni negre. Una narració actual, amb un llenguatge directe i sense concessions; una història que parla d’avui i també d’un passat no gaire llunyà que no podem oblidar.

Febrer de 1976, Barcelona – Després d’una manifestació antifranquista, un escamot de l’extrema dreta apallissa una jove fins a deixar-la per morta. Malgrat la violència de l’agressió, la víctima sobreviu. Tot i que no els ha vist la cara, té la certesa de qui és el responsable de l’atac, però no s’atreveix a denunciar-lo. La por fa que abandoni la ciutat i marxi a l’estranger per començar una nova vida.

Octubre del 2008, Llançà – Un fet circumstancial, aparentment insignificant, desfermarà la tragèdia. Odis, rancúnies i misèries estendran els seus tentacles buscant la venjança. La puta d’oros s’hi veurà plenament involucrada. I aquest cop, no hi haurà pietat.”.

Abans d’escriure aquest post estàvem intentant fer memòria de les novel·les negres amb trama en el període de transició. I la veritat és que no ens venia cap al cap. Excepte aquesta. I potser és un dels seus grans atractius.

La història es desenvolupa en dos temps diferents. El període 1974-1976 aproximadament, on la protagonista de la història, la Jana Martí, és víctima d’una pallissa a mans d’un grup d’ultra dreta. Però, qui eren aquestes persones realment? La Jana esperarà 30 anys (segon temps d’aquesta novel·la) per atrevir-se a enfrontar-se amb el seu propi passat i esbrinar la veritat. Ho farà amb l’ajuda d’en Luca, un Mosso d’Esquadra que, conegut de la seva joventut, despertarà en ella molts sentiments contradictoris.

La novel·la és força entretinguda. Els canvis d’època, i el fet de veure com ella va reconstruint la història del que va passar, enganxa. Ja ho hem vist en d’altre autors, i hem de dir que en general, ens agraden aquest tipus d’històries. I si es tracta d’una época de la història recent, potser encara ho fa més interessant.

Es tracta d’una novel·la molt coral. Tot i que tenim dos protagonistes principals, apareixen molts personatges, tots ells interrelacionats entre ells i relacionats amb la trama d’alguna manera o altra. No obstant això, la història se segueix bé, sense embolics.

Ja sabeu que sempre confessem algun “però” de la novel·la. Potser no li vam trobar molt sentit a l’estructura en blocs, doncs els períodes de temps en els que es basen no estan separats pràcticament en el temps.  I potser alguns dels fragments on la Jana reflexiona més sobre la seva vida i sentiments se’ns fan una miqueta lents, però clar, som obsesses de la part criminal, i ens motiva la vessant més negra. Pels que busqueu una novel·la negra amb un punt més sentimental, gaudireu també d’aquests fragments.

Poca cosa podem afegir. És una obra senzilla en l’estil al nostre parer, però per això mateix se’ns fa força entretinguda, tocant un període històric interessant, i amb una trama on històries familiars heretades de la guerra civil, amics, i política formen un entrallat atractiu.

Aquí trobareu la pàgina de l’editorial amb la referència de la novel·la. Està disponible tant en paper com en format ebook.

 

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »