Jack el Destripador – Jack l’Esbudellador – Jack the Ripper

Avui fem una entrada una mica diferent, ja que no la dediquem a cap llibre o novel·la, sinó a un personatge mític en la història del crim, i un dels grans misteris encara pendents de resoldre.

Londres, barri de Whitechapel. Entre l’abril de 1888 i el febrer de 1891 es produeixen el que s’anomenen els assassinats de Whitechapel. D’entre aquests, cinc assassinats  es creu que cinc van ser comesos per la mateixa persona: són els coneguts com els assassinats de l’esbudellador.

El dia 31 d’agost apareix el cos sense vida de Mary Ann Nichols, una dona que excercia la prostitució en aquesta zona de Londres. Va ser brutalment assassinada. El cos estava mutil·lat i se li havien extret alguns òrgans. Aquesta va ser la primera de les cinc víctimes d’aquest assassí. Les següents foren: Annie Chapman (8 de setembre), Elizabeth Stride (30 de setembre), Catherine Eddowes (també el 30 de setembre) i Mary Jane Kelly (9 novembre).

No obstant això, de la llista d’assassinats de Whitechapel, n’hi ha alguns que els experts també posen a la llista d’assassinats de Jack l’Esbudellador, tot i que no s’ha pogut confirmar.

El tipus de mutilacions, esquarteracions i extraccions que havien patit les víctimes aportaven la principal pista amb la que la policia comptava: l’assassí havia de ser una persona amb coneixements d’anatomia, com un metge o un carnisser. Cal dir que, tot i això, la llista de sospitosos comptava amb tot tipus de gent, i algun dels assessors de la policia d’aquesta època desementien aquesta teoria. Aquest cas va ser un dels primers en els que es va fer un gran esforç en elaborar un perfil de l’assassí.

Carta de Jack de Ripper

Des de l’Infern

D’on ve el nom de Jack? a mitjans de setembre de 1888, va aparèixer la primera carta del pressumpte assassí, enviada a l’Agència Central de Notícies,  signada sota aquest nom. De fet, va haver-hi moltes de cartes, però els historiadors encara no han aclarit la seva veracitat.  Així doncs, d’entre totes les que es van rebre, poques són les que es considera que podrien provenir de l’assassí. La més coneguda és una que es coneix com “Des de l’infern” (és la que apareix a la imatge que us hem posat), que es va enviar juntament amb un tros de fetge, pressumptament, d’una de les víctimes.

També va apareixer un missatge escrit amb guix a una paret al costat d’un tros de roba  brut de sang de Catherine Eddowes. El missatge deia “The Juwes are The men that Will not be Blamed for nothing.”  Era un missatge del’assassí o simplement una pintada antisemita? Els investigadors tampoc es posen d’acord.

Hi ha hagut moltes teories al voltant de l’autor dels crims. D’acord amb el que explica en el seu web la polícia metropolitana de Londres, en un principi la llista es redueix a quatre: Aaron Kominski, un jueu polonès pobre que vivia a Whitechapel i que tenia un historial de trastorns mentals; Montague John Druitt, un advocat i mestre d’escola que es va suicidar al desembre de 1888; Michael Ostrog, un lladre i estafador rus, detingut en diverses ocasions, i Francis J. Tumblety, un metge d’origen americà que va ser detingut per delictes de “greu indecència” i que va fugir del país.

No obstant això, més enllà dels sospitosos oferts per la policia, altres investigadors han apuntat cap a la vinculació d’aquests assassinats amb la familia reial británica. S’ha parlat de William Withey Gull, metge de la reina Victòria, i del Príncep Albert Víctor, nét de la reina.

Com podeu comprovar, més de 100 anys després continua sent un misteri, ja incorporat a la històriai el folklore de la ciutat. Encara són molts els investigadors que dediquen el seu temps a resoldre aquest cas, i el nombre de teories sobre qui n’és l’autor és molt gran.

Aquesta història ha estat protagonista d’infinitat de pel·lícules, sèries i llibres. Una de les nostres preferides és la miniserie protagonitzada pel Michael Caine, com a inspector en cap Frederick Abberline, de l’any 1988, produïda per la BBC i Thames.

Sabrem algun dia qui era realment Jack?

Si voleu veure  el web de la Policia Metropolitana de Londres dedicada al cas,  cliqueu aquí.

Si voleu consultar l’entrada de la wikipedia (en castellà) sobre aquest personatge, realment molt completa, cliqueu aquí.

I, finalment, si aneu a Londres i us interessa el tema, podeu anar a fer un passeig pel lloc dels crims.  Podreu veure més informació sobre una d’aquestes caminades aquí.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »