Els turmentats

Els turmentats. John Connolly. Edicions Bromera, 2008 

Daniel Clay, prestigiós psiquiatre infan­til, va desaparèixer entre rumors insistents d’abusos sexuals als nens que atenia. Cinc anys després dels fets, quan ja l’han donat per mort, la seva filla Rebecca rep la visita inquietant d’algú que no creu la versió oficial: Frank Merrick, obsessionat per descobrir la veritat sobre la desaparició de la seva pròpia filla. Rebecca contracta el detectiu Charlie Parker per protegir-se de Merrick. En el curs de la investigació, obstaculitzada per persones interessades a silenciar els fets, Parker provocarà l’aparició de forces misterioses, uns éssers turmentats que ja no podrà aturar.

Edicions Bromera en català / Tusquets en castellà

John Connolly és un escriptor irlandès creador de la sèrie de novel·la negra que té com a protagonista el detectiu Charlie Parker (Bird pels seus amics). Tot i l’origen de Conolly, l’estil de les seves novel·les és clarament americà. Estan ambientades majoritàriament a Maine, d’on és el seu protagonista, bucòlic comtat dels Estats Units que sembla una bassa d’oli fins que comencem a furgar per sota.

Charlie Parker pot semblar al primer cop d’ull un detectiu típic amb tots els topics: ex-policia, ex-alcohòlic, torturat per la pèrdua de la seva dona i la seva filla a mans d’un assassí, intel·ligent, i amb gran facilitat per ficar-se en embolics. La gran diferència de Parker amb altres detectius és la seva capacitat de veure el límit entre aquest mon i el més enllà. Charlie Parker veu (o intueix) fantasmes. Fantasmes que tenen relació amb els casos en els que es fica i que sovint l’arrastren cap a la foscor.  I és aquest aspecte sobrenatural de les novel·les de Conolly el que, per a mi, les fa diferents. Parlen de turment, de redempció, de moralitat (alguns cops estranya ètica que prové de delinqüents), de salvació. Tot això sense que un es pugui desenganxar de les pàgines del llibre. Dels pocs llibres que es llegeixen d’una volada.

Un altre punt a favor de Charlie Parker són els seu amics. Al llarg de la sèrie, Parker compta amb l’ajut de Louis, un assassí fred i cínic i Àngel, un antic lladre. Amb aquesta parella (en tots els sentits) i amb els contactes que manté a la policia, va resolent crims que sempre, sempre, amaguen coses al darrera. Un dels elements més interessants de les novel·les de John Conolly són els criminals: cures bojos, sectes perverses, col·leccionistes d’ànimes i altres sers que no semblen humans i que són plens de la maldat més absoluta. Aquests reconeixen a Parker com quelcom més del que sembla i al seu transfons paranormal més o menys evident.

Ara per ara hi ha set novel·les editades per Tusquets en castellà i tres en català per Bromera i és una d’elles la que voldria recomanar-vos: “Els turmentats”. De recent lectura, m’ha captivat des del començament. Tot i que el tema central de la novel·la sigui la pederàstia, l’autor aconsegueix no caure en el morbo fàcil ni en descripcions desagradables que distreguin el lector de la trama de la novel·la.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »