Elemental, querido Watson

Avui volem dedicar el nostre post a un personatge emblemàtic no només en el gènere negre, sinó també a la història de la literatura. Es tracta, com haureu deduït del títol, del mític Sherlock Holmes.

Holmes va néixer l’any 1887 de la mà de l’escocès Sir Arthur Conan Doyle. Es tractava d’un detectiu especialment intel·ligent i molt capacitat per a la deducció, que es dedicava a ajudar a la policia a resoldre crims realment complicats i a perseguir el que va ser el seu “arxienemic”, la seva antítesi, el seu bessó maligne, el professor Moriarty. Un matemàtic de reputació i una gran ment criminal. Curiosament, Moriarty aconsegueix acabar amb Holmes al relat El problema final, però el va haver de ressuscitar a El retorn de Sherlock Holmes, després del revol que es va organitzar amb la seva mort.

Holmes no treballa sol. Té un company d’aventures inseparable, company també de pis al 221B de Baker Street. Es tracta del Doctor John H. Watson, un metge de l’exèrcit ferit de guerra. Ell és el narrador de bona part de les històries del detectiu, i tot i que no gaudeix de les capacitats deductives de Holmes, resulta ser una valuosa ajuda en les seves investigacions.

El més interessant del personatges de Holmes és que va generar al llarg del segle XX i fins a l’actualitat, tot un grup d’estudiosos que s’ha dedicat a conèixer cada petit detall de la vida i obra del personatge, i que pràcticament el fan convertir-se en un personatge real (fins i tot corren biografies que el fan semblar més un personatge històric que no pas fictici). Per exemple, gràcies als detalls que trobem a les seves novel·les, sabem que Holmes era alt i prim, fred, de mirada aguda i penetrant, li agradava fumar amb pipa, les galetes i tocar el violí. També sap de boxa, és expert en  apicultura i  química, i era consumidor de cocaïna (en una solució del 7%, com s’esmenta a la novel·la El signe dels quatre). Realment tot un personatge!

Si parlem de Holmes, s’ha de parlar de la multitud d’adaptacions que s’han fet sobre el personatge a la petita i gran pantalla. Els que veiem TV3 (la televisió catalana) de manera habitual, segur que recordem la protagonitzada per Jeremy Brett l’any 1984 (feta pels estudis Granada).

I els que tenim una edat recordem també la sèrie de dibuixos animats (qui no recorda aquesta cançó???)

Ja més recents, trobem l’adaptació al cinema feta per en Guy Ritchie amb en Robert Downey com a Holmes i Jude Law com a Watson (com hagués quedat en Jude Law com a Holmes?), i la fantàstica adaptació feta per la BBC en una minisèrie sobre aquest gran personatge: un Sherlock Holmes del segle XXI. Una adaptació on es respecten els detalls dels personatges originals, amb un encertat elenc d’actors (fantàstic Benedict Cumberbatch com a Holmes, i també un molt bon Martin Freeman com a Watson). Recentment A3 ha comprat els drets d’aquesta minisèrie, així que esperem tenir-la aquí ben aviat.

I volem acabar el post fent esment a una pel·lícula d’aventures juvenils que segur molts de vosaltres recordeu. Es tracta d’El secret de la Piràmide , dirigida per en Barry Levinson i amb guió de Chris Columbus (guionista dels Gremlins i director de les dues primeres pel·lícules de Harry Potter), on un jove Sherlock i Watson companys d’una claustrofòbica escola, amb l’ajuda d’una amiga, investiguen una sèrie d’assassinats a Londres.

Sense dubte, en Sherlock Holmes, un persontage universal.

Ho vols compartir?

4 Comments on Elemental, querido Watson

  1. Toni Casas // 01/04/2011 en 13:05 // Respon

    Quins records, la sèrie de dibuixos! I el secreto de la pirámide… si no l’he vist 20 cops de petit no n’he vist cap. M’afegeixo a la recomanació de la minisèrie de la BBC. M’han dit que l’èxit els va agafar a contrapeu, i que s’estan plantejant la possibilitat de fer una 2a temporada, aviam si és veritat!

  2. Lo dels dibuixos ha estat tot un shock al veure de nou el vídeo. Feia tants anys!

    I estem d’enhorabona, perquè donat l’èxit de la primera temporada del Sherlock de la BBC, preparen la segona. Jo ja ho espero!

  3. … Gran peli El secreto de la pirámide, la vaig veure al cine del portal de l’àngel (es deia parís?)

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »