El caso Birdman

El-caso-Birdman2El caso Birdman. Mo Hayder. Ediciones Siruela.

“Greenwich, al sudeste de Londres. El inspector Jack ­Caffery –joven, compulsivo, impasible– acude al lugar donde se ha cometido uno de los crímenes más espantosos que jamás ha visto. Cinco prostitutas han sido asesinadas de manera ritual y arrojadas a un descampado cerca del Millenium Dome. Las autopsias posteriores revelan la existencia de una truculenta firma que vincula a todas las víctimas. Caffery se da cuenta pronto de que está tras la pista de una de las figuras delictivas más peligrosas: un asesino en serie. Molesto por la desconfianza hacia él dentro de las fuerzas policiales y obsesionado por el recuerdo de una muerte muy cercana en su infancia, Caffery utiliza todas las armas que la ciencia forense le ofrece para cazar al asesino. Sabe que solamente es cuestión de tiempo que ese sádico criminal actúe de nuevo…”

La veritat és que costa una mica fer el comentari d’aquesta novel·la. No és que sigui pas una mala novel·la, però tampoc és excepcional. Podríem quedar-nos en el “correcta”.

La història es prou entretinguda. El protagonista, el policia Jack Caffery, és un personatge interessant, molt en els paràmetres dels policies torturats per un passat dramàtic, a la recerca de justícia per un familiar proper. Llest, observador i independent, de vegades poc comprès entre els seus companys. És un personatge molt ben definit, potser sense cap tret extremadament original, tot i que no deixa de ser atractiu al lector/a.

El que potser surt una mica de la part convencional és la història en sí. O millor dit, el modus operandi i motius de l’assassí. En la nostra opinió, una mica excessiu. Més enllà de la impressió que ens facin les tortures i sadismes diversos, el fet és que en alguns moments és tan retorçat que resulta ja massa increíble. Evidentment ens agraden les llicències literàries, però de vegades resulta exagerat.  Tortures,  mutilacions, necrofília…  un escenari massa recargolat fins i tot per a la ciutat més cruenta.

Tot i això, la història desperta interès, i segueixes llegint fins al final. El ritme no decau, i la intriga està ben dosificada. Té algun gir inesperat. El context, una Anglaterra grisa, plujosa, tot molt britànic i molt d’assassí en sèrie. La resta de personatges són interessants, amb polis bons i no tant bons.

En resum, és una novel·la entretinguda, escabrosa (potser massa, pel nostre gust), i tot i que no desprèn, al nostre parer, una gran originalitat, és efectiva i enganxa. Recomanable, especialment per als poc aprensius i als que us agradi la novel·la negra britànica. I per a la resta, us entretindrà de ben segur.

Per cert, és la primera de la sèrie protagonitzada per  Jack ­Caffery. Aquí teniu l’enllaç a la fitxa del llibre de Siruela. Hi ha l’opció de llegir-ne un fragment.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »