El asesino de la Pedrera

Asesino de la PedreraEl asesino de la Pedrera. Aro Sáinz de la Maza. RBA Serie Negra

“En la fachada de La Pedrera aparece colgado un cuerpo en llamas. La investigación posterior descubre un grado de crueldad extrema: la víctima fue colgada viva antes de prenderle fuego. Todo indica que en la Barcelona para turistas ha empezado a actuar un psicópata. Y políticos, policía y jueces tienen prisa por detenerlo. Para ello, el Grupo Especial de Homicidios de los Mossos pide ayuda al inspector Milo Malart, apartado del servicio por un expediente disciplinario. Sólo él parece capaz de detener al monstruo que amenaza con sembrar Barcelona de cadáveres”.

El asesino de la Pedrera es tracta de la primera novel·la negra de Aro Sáinz de la Maza. I només podem dir que esperem que n’escrigui  més. La història té lloc a la nostra estimada ciutat comtal, amb dos grans protagonistes: Antoni Gaudí  i l’inspector dels mossos d’esquadra Milo Malart.

La història es basa en una sèrie d’assassinats que tenen com a escenari alguns llocs clau de l’arquitectura gaudiana. Entre mig trobarem crims i tortures, polítics corruptes, fiscals i jutges amb ànsies de protagonisme, i periodistes que vénen la seva ànima al diable per mantenir l’audiència. El més divertit de tot és que, tal i com està explicat, t’és fàcil reconèixer els referents reals, els que de veritat han protagonitzat les portades del diaris (no us direm quins, no volem xafar la història). En mig d’aquest panorama apareix Milo Malart, un mosso rebel. Un inspector no gaire apreciat entre els seus companys per les seves formes, però absolutament atractiu per al lector. Intel·ligent, intuitiu, capaç de ficar-se en la pell de l’assassí, porta les investigacions per allà on la resta no les saben portar. Malart no treballa sol, l’acompanya la sotsinspectora Mercader, una “chica dura” entrenada amb l’FBI, que l’ajuda a fer el perfil de l’assassí. I en Crespo (del qual nosaltres ens hem enamorat), un expert en recerca especialment interessat per Gaudí i la maçoneria.

Es tracta d’una novel·la amb un bon ritme des del primer moment (amb un estil que ens ha recordat a la novel·la negra nordamericana), amb escenaris recognoscibles  per a tots nosaltres, on es barreja corrupció i mística. La trama està ben trobada, potser en alguns punts difícil de seguir per les deduccions de Malart, personatge amb una ment una mica complexa (creu que pot haver heretat l’esquizofrènia del seu pare). Cal dir que l’autor fa una cosa que ens agrada, i és que va deixant molletes de pa suficients per fer-te una idea del que hi ha a la ment de l’assassí, quina és la seva motivació. Per a nosaltres, el millor de tot és la caracterització dels protagonistes, personatges francament atractius i molt ben definits.  El millor, en Malart, un personatge que esperem poder tronar a retrobar en properes novel·les.

Només tenim bones paraules per aquesta novel·la. Per nosaltres, una lectura molt recomanable.

Us deixem amb un video on l’autor comenta la novel·la:

PD: Vam tenir l’oportunitat de visitar la Biblioteca Arús de Barcelona, una petita instal·lació especialitzada en moviments socials del segle XIX, i que apareix un parell de cops a la novel·la. La veritat és que és una instal·lació molt interessant (digne d’una pel·licula de misteri!). Us deixem l’enllaç del seu web, on trobareu una galeria de fotos. De vegades hi fan exposicions, us animem a estar al cas i quan en facin una, visitar-la. Enllaç Biblioteca Arús Barcelona.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »