Conspiranoia – Les grans teories conspiratives

Són moltes les novel·les i pel·lícules del gènere en les que la seva trama principal està basada en grans conspiracions, gairebé sempre relacionades amb governs, que finalment surten a la llum gràcies a la investigació d’un intrèpid periodista. Potser l’exemple més clar el trobaríem a la trilogia de Millenium, però n’hi ha de molts altres.

Quan un es dedica a investigar una mica sobre aquest tema, descobreix que hi ha milers de  teories conspiratives creades i cregudes al llarg de la història. Algunes finalment han resultat ser reals, altres que continuen sent un misteri i d’altres que,  la veritat, són francament divertides.

Probablement les teories més conegudes i que més literatura han generat són les relacionades amb l’assassinat del president Kennedy. Teories en les que Lee Harvey Oswald, el presumpte autor, seria només un cap de turc. La CIA, els cubans, la màfia…, tots ells han estat en un lloc o altre contemplats com a veritables autors del crim.  Probablement, la teoria més coneguda, sobretot per haver estat portada a la gran pantalla pel director Oliver Stone (JFK: caso abierto), és la que va plantejar el fiscal districte de Nova Orleans Jim Garrison, i que plantejava una gran conspiració dels serveis secrets, l’FBI i l’exèrcit per tractar d’aturar la política de limitació de poder d’aquests estaments duta a terme pel president Kennedy.

Lligades a la història de Kennedy, també trobem les teories referents a la mort de Marilyn Monroe, oficialment morta per una sobredosi de barbitúrics però que algunes persones vinculen amb la seva relació amb la família Kennedy, i més concretament, amb una relació amorosa amb el president.

Un altre bloc a part ple de teories molt diverses i algunes ja molt properes a la ciència ficció, són aquelles relacionades amb els nazis, que van des de la creació d’armes secretes superavançades a la recerca del Sant Grial a Montserrat. Tema, que, per cert, també ha donat peu a moltes novel·les i investigacions (si voleu veure un vídeo de TV3 que parla d’aquest tema, cliqueu aquí).

Si busquem conspiracions més properes en el temps i l’espai, un dels grans clàssics és el cop d’estat del 23 de febrer de 1981 (conegut com a 23F). Qui va estar realment darrera del cop d’estat? Ho sabien els serveis secrets espanyols?  Qui era “ l’elefant blanc”? Us recomanem el llibre d’en Javier Cercas “Anatomía de un instante”. Tot i que potser no compartim algunes de les coses que s’exposen, si que planteja teories conspiratives que quan un llegeix, dóna la sensació que no deuen estar molt allunyades del que realment va passar.

I hi ha moltes més que, encara que ens semblin increïbles, són seguides per milers de persones. Per exemple, és molta la gent que encara creu que l’home no va arribar mai a la lluna, sinó que tot va ser un muntatge enregistrat en un gran estudi de rodatge, i per a demostrar-ho es plantegen anàlisis diversos sobre les fotografies, qüestionant cada llum i cada ombra que hi apareix. També hi ha teories sobre una conversa entre un dels astronautes i el centre de control sobre la visió d’un ovni que fou amagada per la NASA, i fins i tot es parla del descobriment de runes d’una antiga civilització a la lluna.

Una de les nostres preferides, tot i que no és exactament una teoria conspirativa, sinó més aviat una llegenda urbana (tema que també mereix un post monogràfic) és la del Beatle Paul: Paul McCartney va morir l’any 1966 i va ser reemplaçat per un doble, un policia canadenc anomenat William Campbell.

En un dels nostres llibres del gènere preferits, El nom de la rosa, d’Umberto Eco, es fa referència a un principi filosòfic conegut com la “navalla d’Ockham”: quan dues teories en igualtat de condicions tenen les mateixes conseqüències, la teoria més simple té més probabilitats de ser la correcta. Però, potser per curiositat, desconfiança o simplement diversió, és inevitable que sempre seguim i seguirem buscant la part oculta i misteriosa de tota història.

Ho vols compartir?

2 Comments on Conspiranoia – Les grans teories conspiratives

  1. Un post muy interesante! Me encantan las historias sobre conspiraciones. Nunca había escuchado la de Paul McCartney.

    Lo mejor de estas historias es que probablemente nunca sepamos la verdad detrás de ellas, y eso las hace eternamente atractivas.

    Estoy aprendiendo catalán con tu blog ; )

  2. ¡Me alegro mucho de que te guste y de que te sirva! a ver si hacemos algun post sobre leyendas urbanas, que el tema también da mucho de sí.

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »