Ciutat d’Espies

Ciutat espiesCiutat d’Espies. Jordi Solé. Editorial Columna

“Disculpi la intromissió, mister Vidal —li va dir en un anglès de dicció quasi shakespeariana—, però vostè no arribava mai i jo m’he afartat d’esperar-lo assegut a l’escala. —I, amb un to lleugerament irònic, va afegir:— Per favor, no posi aquesta cara d’esglai. Sóc dels bons, jo. Necessito que m’ajudi a salvar el món».

Barcelona, 1915. Pol Vidal, redactor en cap del Diari de Barcelona, es troba al menjador de casa seva un espia de l’MI6 que l’involucra en una perillosa cursa entre les principals potències europees per aconseguir els plànols d’una arma nova, el Martell de Thor. Els serveis secrets de mig Europa hi van al darrere, conscients que el país que l’aconsegueixi dominarà el món. Com aconseguirà Pol Vidal sortir viu d’aquesta ciutat d’espies?”

El primer que hem de dir és que no estem acostumats a novel·les d’espies on l’acció és a casa nostra. Això és el que ens va atraure inicialment d’aquesta historia. I de fet, per nosaltres aquest és un dels grans al·licients d’aquesta novel·la un cop t’hi endinses: descobrir el paper de Barcelona durant la primera guerra mundial, niu d’espies provinents dels serveis secrets d’arreu del món  que trobaven col·laboradors de molt diversa estirp, fins i tot entre la població catalana.

El protagonista de la història és Pol Vidal, redactor en cap del Diari de Barcelona (i d’origen britànic), que es troba, mitjançant els serveis secrets britànics, en una batalla per aconseguir una arma que acabarà amb la guerra i proclamarà vencedor a qui la tingui: El martell de Thor. Aquesta no és la primera novel·la protagonitzada per Pol Vidal (de fet al llarg de la novel·la apareixen referències a històries passades).  En Vidal ja apareix a El revòlver de Buffalo Bill, del mateix autor.

Es tracta d’una novel·la , en inici, força coral, on apareixen personatges de França, Suècia, Alemanya, Regne Unit, i Rússia, a més de policies, periodistes i guanyapeles diversos de l’època.  Poc a poc el protagonisme es va centrant en menys personatges (s’ha de dir que l’escabetxina és força destacada), quedant, bàsicament  a mans de Pol Vidal.

La novel•la en general ens ha semblat entretinguda. No obstant, en alguns moments l’hem trobar un mica lenta, especialment en algunes escenes d’acció, on el detall és tal que potser fa que la situació es dilati massa. A més, amb alguns personatges que a l’inici prometen molt, potser ens quedem una mica curts a l’hora d’aprofundir-ne, et quedes amb les ganes de saber-ne una mica més. Els punts forts: l’explicació del context històric i la curiositat per conèixer la Barcelona de l’època i el seu paper a nivell mundial.

En conclusió, diríem que és una novel·la correcta, curiosa, probablement més interessant per a qui li agradi les novel·les d’aventura i acció, que no pas per al lector clàssic de la novel·la negra, que busca aprofundir una mica més en el misteri i la investigació.

Us dèixem amb el book tràiler:

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »