Bioko, de Marc Pastor

marc-pastor-bioko

Bioko, de Marc Pastor. Publicat per Amsterdam Llibres en català, i Planeta en castellà.

La veritat es que es fa difícil ubicar Bioko en un gènere determinat:  trobem ciència ficció, novel·la històrica, aventures i crims (i segur que me’n deixo algun).  Encara que avui en parlem al nostre bloc, no penseu que llegireu una novel·la negra. Però trobareu alguns morts i investigació. I, sobretot, trobareu un protagonista que us sonarà,  en Moisès Corvo, el policia de Barcelona que persegueix a la Vampira del carrer Ponent a La mala dona.

I què és Bioko? Doncs una illa que va ser colònia espanyola i  que actualment forma part de l’actual Guinea Equatorial. Una illa on la calor i la humitat la fan un entorn opressiu i hostil, fet que el relat transmet prou bé. I hostil també per la gent que l’habita: aquells que veuen com ocupen la seva terra i se senten impotents front aquesta situació, i aquells que l’ocupen que no aconsegueixen acabar de sotmetre la població nativa i que senten  que la seva estada allà és una penitència (i de fet per a molts d’ells ho és).

És en aquest context en el que Marc Pastor ens explica les aventures d’en Moisès Corvo, un bala perduda que acaba com a càstig a la guàrdia espanyola de la illa i que té un imant especial per als problemes. Marcat per un pare bevedor i maltractador, tot i estar ficat en alguns negocis de dubtosa legalitat, ens sorprèn d’ell el seu fort sentit de la justícia, molt més marcat que d’altres que estan al costat de la llei. I és que estem presenciant el naixement del policia que vam descobrir a La mala dona, no només com a investigador sinó també com a home de principis.

Es fa difícil explicar la trama, perquè en realitat no n’hi ha només una. La que més ens interessa, donada la nostra passió pel crim, són les misterioses massacres que pateixen tres cops l’any les tribus de Bioko, i que en Moisès Corvo vol aclarir. També trobem aventures a la selva i viatges en el temps. Un combinat que sembla difícil de pair inicialment, però que realment es fa entretingut.

Tot i que la novel·la manté en termes generals un bon ritme, per a nosaltres es a partir de la meitat en endavant quan guanya especial interès. La primera part es recrea amb detalls de la illa, dels personatges i de l’ambient que s’hi respira. Probablement aquesta primera part els agradarà als amants de la novel·la històrica i d’aventures, ja que es recrea una mica més en les descripcions del Bioko de l’època,  mentre que la segona despertarà més l’interès dels amants del misteri i el crim, que és quan comencen les massacres i esdeveniments diversos.

Pocs peròs hi podem posar, ja que es tracta d’una novel·la molt entretinguda. Potser per als que tenim problemes amb el concepte espai-temps la part de viatges en el temps de vegades es fa una mica complicada de seguir, però la idea general la vas entenent.

També hem de dir que nosaltres sentim especial debilitat per La mala dona, així que, ens saps greu per en Marc Pastor, però ens costarà trobar una novel·la que la superi!

Sigui com sigui, una novel·la recomanable, entretinguda, un interessant viatge a l’Àfrica ple d’aventures, calor i  misteri. I ja us avancem que ben aviat publicarem entrevista amb en Marc Pastor! Així que si teniu preguntes per a ell, ens les féu arribar.

Us deixem amb el book tràiler de Bioko:

Si voleu seguir a Marc Pastor a Twitter: @DoctorMoriarty
I si voleu llegir el post que vam fer de La mala dona, cliqueu aquí.

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »