Ànimes negres

Manel Fortis. Témenos Edicions

portada2“Ànimes negres” és  el quart llibre de l’escriptor d’Olot Manel Fortis i la primera incursió de l’autor en el gènere negre. En aquesta novel·la es retrata amb duresa un assassinat masclista, però aquest no és el quid de la qüestió, ja que des del començament sabrem el qui, el com i el per què. És només el fet l’inici, un fet amb diverses mirades. L’autor s’endinsa en la vida i personalitats dels que miren, testimonis silenciosos però no innocents. Amb racons amagats i secrets foscos, ànimes negres.

És una visió original d’un crim, mostrant cadascuna de les perspectives des de les que es pot observar un mateix fet. Ara no recordem cap referent literari semblant, però si cinematogràfic, on es fa servir aquest recurs: s’explica un moment o situació des de diversos punts de vista, i és conegut com “l’efecte Rashomon”. En aquest treball de Fortis, cada capítol està narrat en primera persona per un personatge diferent, cadascun aportant experiències i connotacions ben diverses però tots ells amb un punt en comú: ningú és innocent. En alguns moments, aquest format de monòleg ens ha donat la impressió d’estar més davant d’un guió teatral que no pas d’un relat.

És un llibre que es llegeix d’una sentada, valent i dur. No se’n salva ningú, drogadictes, pedòfils, delinqüents diversos… i sorpresa final de la que no direm res, cal llegir-lo fins el final. Alguns dels personatges potser es cenyeixen massa a  estereotips, però el tema de la violència de gènere té molts matisos i és difícil no caure en els estereotips maltractador-victima. L’originalitat del plantejament, tants punts de vista i mirades, el converteix en un llibre àgil i entretingut.

Si voleu seguir a l’autor a Twitter, podeu fer-ho aquí.

I aquí veureu una de les presentacions del llibre, on un actor interpreta les primeres pàgines :

Ho vols compartir?

Deixa un comentari.

La teva adreça no serà publicada.


*


Translate »